Sterke start Luiten in Dubai

0
1
Sterke start Luiten in Dubai

Joost Luiten is de seizoenfinale in Dubai begonnen met een ronde 69 (-3). De 32-jarige golfer kwam op de Earth Course van Jumeirah Estates nauwelijks in de problemen en staat gedeeld 10de.
De beste golfer van Nederland deed weinig fout in de openingsronde van het laatste toernooi van het seizoen. Het enige ‘smetje’ op zijn kaart was een bogey op de par-4 16de, het gevolg van een drie-putt. ‘Dat was een langere uphill putt omhoog, die ik te hard over de slope sla’, zei Luiten over de enige bogey. ‘De putt terug mis ik.’ 
Luiten herstelde zich direct met een birdie op 17. ‘Dat was lekker’, zegt hij. ‘De start was ook goed. Met birdies op hole 1 en 2 zit je er direct goed in.’
Met -3 staat Luiten nog net in de top-10. Jordan Smith en Adrian Otaegui gaan met -6 samen aan de leiding. Titelverdediger Jon Rahm staat er met -5 ook heel goed bij. Francesco Molinari, de leider in de Race to Dubai, is op dreef: -4 na 18 holes.
Rory McIlroy, die deze week liet weten dat de kans groot is dat hij in 2019 bijna geen European Tour toernooien gaat spelen, noteerde net als Luiten een 69 (-3).   
Luiten: ‘Ik sla de bal bijna tien meter verder’
Voor Luiten is het toernooi in Dubai pas het 14de toernooi van zijn seizoen, dat naast een zege (Oman) vroeg in het jaar in het teken stond van een vervelende polsblessure, die hem bijna vijf maanden aan de kant hield. De fitte Luiten is flink gezakt op de wereldranglijst (115de), maar is sinds zijn comeback wel verder gaan slaan.
‘Ik sla de bal bijna tien meter verder dan ik gewend ben’, zegt de professional. ‘Dat is even schakelen, vooral omdat je moet vertrouwen op die nieuwe afstanden. Ik heb er niet een duidelijke verklaring voor. Misschien is het dat ik fitter ben of dat ik voor mijn blessure toch onbewust heb ingehouden. Ik heb natuurlijk ook hard aan mijn techniek gewerkt, dus dat kan het ook zijn. Dat ik verder sla is natuurlijk fijn, het is alleen even wennen’, aldus Luiten, die in 2018 133ste staat als het gaat om driving distance op de European Tour. Met de nauwkeurigheid van Luiten is heel weinig mis. Hij staat 8ste met 68.4%. 
De nummer 57 in de Race to Dubai start vrijdag laat, om 11:55 (08:55 NL tijd).

Moliwood
Er zijn twee spelers in de race voor de winst van de Race to Dubai 2018: Francesco Molinari en Tommy Fleetwood. Leider Molinari heeft een flinke voorsprong van meer dan een miljoen euro op Fleetwood, die dus een zege nodig heeft om zijn Italiaanse vriend voorbij te gaan. Als Molinari – die de afgelopen vier jaar in de top-10 eindigde in Dubai – 5de wordt (samen met 1 andere speler) is Fleetwood sowieso kansloos voor de eindzege en de eindbonus van 1.250.000 euro.

✍🏼 68 Molinari (T5th)
✍🏼 69 Fleetwood (T10th)

Advantage Molinari.#DPWTC #RolexSeries pic.twitter.com/xTRF7dsyk4
— The European Tour (@EuropeanTour) 15 november 2018

De Champion Golfer of The Year had donderdag de beste start: Molinari (-4) staat gedeeld 4de (o.a. met Thomas Pieters), Fleetwood met -3 gedeeld tiende.
Leaderboard. Race to Dubai.
Anne van Dam viert vakantie in Dubai en deed via Twitter verslag van de eerste ronde van Luiten:

Drive op 18 mid fairway 👌 pic.twitter.com/xGW6Zph71l
— Anne van Dam (@Annevandam) 15 november 2018

Geen tweede Nederlander op de European Tour
Daan Huizing had in de laatste ronde van de Finale van Qualifying School een hele lage ronde nodig, en die komt er zo goed als zeker niet. De Nederlander staat na 12 holes op +1 voor de dag en -8 voor het toernooi. De top-25 die recht geeft op een kaart voor de European Tour in 2019 is ver weg. Met nog vijf holes te spelen moet Huizing zeven slagen winnen om op -16 (T-20) te komen.
Later meer
Leaderboard.
Column Gerard Louter: Fin-Ned: 5-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here